Zelfgemaakte bio zeep

Weet je dat zeep zeer eenvoudig te maken is? We betalen graag een ​​enorme hoeveelheid geld aan ‘Lush’ soaps, alleen maar omdat ze klein en geweldig zijn en omdat ze sappige, levendige kleuren hebben. Je beseft je waarschijnlijk niet dat de zeep die je in een winkel koopt vele schadelijke ingrediënten zoals parabenen en schuimmiddelen (SLS-natriumlaurylsulfaat) bevatten. Als je wilt kun je de zeep zelf maken en dan weet je zeker dat het 100% biologisch en veilig voor je huid is. Door het modereren van de ingrediënten kun je de geur, de textuur en de eigenschappen van dit huidverzorgingsproduct veranderen. Blijf verder lezen om te leren hoe je je eigen, persoonlijke en biologische zeep kunt creëren.

Wat heb je nodig?
Als je deze verbazingwekkende zeep wilt maken, moet je je keuken voor een avondje omtoveren in een laboratorium. De hulpmiddelen die je nodig hebt zijn: twee pannen, glazen potten, een rote metalen eetlepel, schaal, dikke latex handschoenen en beschermende bril en een siliconen mal.
Om 1 kg zeep te maken heb je nodig:
500g bijenwas
300g kokosolie/olijfolie/sojaolie
200ml zoete amandelolie
175g loog (je kunt dit kopen in een drogisterij, wees er voorzichtig mee)
375ml gefilterd, koud water
7-10 ml etherische oliën naar keuze
Kruiden om de textuur interessanter te maken.

Hoe kun je beginnen?
De basis van de zeep is de bijenwas. Je kunt experimenteren met de hoeveelheid, aangezien dit hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de consistentie van de zeep. Hoe meer bijenwas je toevoegt, hoe steviger de zeep gaat worden. De bijenwas maakt de geur van de zeep dieper en intenser. Bovendien zal het de huid niet uitdrogen en het zacht laten aanvoelen. Bij het proces van het zeep maken, zal de bijenwas de basis zijn en de eigenschappen van de zeep zullen voornamelijk afhangen van de bijkomende bestanddelen. Smelt de bijenwas in één van de pannen. Gebruik de andere pan voor het water en de loog. Helaas, bevatten bijna alle zepen loog. Het is een zeer gevaarlijke stof die geen organische oorsprong heeft. Zeepproducenten gebruiken het als katalysator zodat in het gehele proces de oliën beter gemengd kunnen worden. Daarom moet je beseffen dat als je deze ingrediënten wilt gaan gebruiken je alle voorzorgsmaatregelen moet nemen. De loog moet worden opgelost in plastic of glazen pot en je moet latex handschoenen en een masker dragen om jezelf te beschermen tegen eventuele dampen.

Eerst moet je het water in de pot gieten en pas daarna een klein beetje loog. Als je niet vertrouwd bent met het gebruik van loog, kun je deze fase eenvoudig overslaan. Verwarm de bijenwas totdat het smelt. Zet het vuur niet te hoog omdat dit voor een transversie van de bijenwas en de oliën kan zorgen. Meng het dan met enige olie naar keuze. De meest populaire olie in organische zepen zijn olijfolie, kokosolie of sojaolie. Je kunt je staafmixer gebruiken om het goed te mengen. Helemaal aan het einde, kun je essentiële oliën toevoegen. Je kunt watermeloenzeep maken of je kunt meer voor de conservatieve weg kiezen en lavendelolie toevoegen. Om de geur intenser te maken, kun je twee of drie verschillende essentiële oliën met elkaar mengen. Het merendeel van de zepen bevatten citroenzuur, dat we associëren met frisheid.

Wanneer je dit hebt gedaan, kun je het mengsel uitstorten in de mal. Het is aan jou wat voor soort vorm je aan de zeep geeft. Je kunt een mini halve bol siliconen vorm gebruiken om een ​​kleine ronde zeep te maken. De volgende stap is zeer eenvoudig en vereist weinig aandacht. Het zeepmengsel moet een paar dagen op een droge plaats worden gezet om uit te harden.

Het is waarschijnlijk het eenvoudigste zeeprecept dat je thuis kunt maken. Als je nog steeds niet overtuigd bent om je commerciële zeep weg te doen; moet je weten dat ze twee keer zoveel ingrediënten bevatten als de natuurlijke zeep. De meeste zepen die we dagelijks gebruiken kan geen zeep worden genoemd. Als je het label controleert zul je zien dat ze syndets worden genoemd (een afkorting van synthetisch wasmiddel). Om zeep te kunnen genoemd moet ‘de zeep’ glycerine bevatten. De grote bedrijven hebben deze ingrediënten eruit gehaald en ze in lotions en crèmes gestopt, die beter dan ‘zeep’ verkopen. De volgende keer dat jij je gezicht wilt wassen met een goed reinigingsmiddel, moet je ervoor zorgen dat het de naam ‘zeep’ op de verpakking heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *