Kombucha: voordelen voor je lichaam, huid en haar

Bijna iedereen heeft wel eens van kombucha thee gehoord, die wereldwijd steeds populairder wordt. Het is eenvoudig te bestellen in veel restaurants, te kopen in biologische voedingswinkels, of thuis te bereiden. Hoewel het vaak wordt beschouwd als een verfrissend en energiegevend drankje, kan het ook je uiterlijk verbeteren. Hier lees je hoe je de vele voordelen van kombucha kunt gebruiken om je uiterlijk te verbeteren.

Kombucha is relatief nieuw voor Europa en Amerika, maar in Azië is het al eeuwenlang bekend en wordt het al eeuwenlang gebruikt. Sommige mensen noemen het paddenstoelenthee of Japanse paddenstoelenthee. In werkelijkheid bestaat kombucha uit een grote groep schimmels en een bacteriecultuur die samen een bolvormige, geleiachtige substantie vormen. Na fermentatie verandert deze drank in een sprankelend en verrukkelijk drankje met een zoetzure smaak. Kombucha wordt vaak het elixer van een lang leven genoemd, vanwege de bewezen therapeutische effecten.

Wat zit er precies in kombucha?

Vele studies hebben aangetoond dat kombucha veel bestanddelen bevat die bekend staan om hun talrijke gezondheidsvoordelen. Het gaat vooral om vitaminen uit de B-groep en vitamine C. Daarnaast bevat deze bekende paddenstoelenthee ijzer, magnesium, calcium en kalium. Kombucha gebruik voorziet je lichaam van melkzuur, appelzuur, en azijnzuur.

Mensen drinken kombucha om verschillende redenen, waarvan de meest voorkomende zijn

 • om gewicht te verliezen
 • om slapeloosheid tegen te gaan
 • om het immuunsysteem te versterken
 • om meer energie te krijgen
 • om de concentratie te verbeteren
 • om de nieren en de lever beter te laten werken
 • om de bloeddruk te reguleren

Huidverzorgingsvoordelen van kombucha

Kombucha thee kan direct op de huid en het haar worden gebruikt, zonder verdund te worden of vermengd met andere cosmetische stoffen. Je kunt ook op zoek gaan naar schoonheidsproducten die dit volledig natuurlijke elixer al bevatten.

Van kombucha is aangetoond dat het een antibacterieel, schimmelwerend en ontgiftend middel is. Daarom is het zo effectief in het reinigen van de huid en het balanceren van de talgproductie. Verder heeft kombucha de eigenschap poriën te verkleinen en de huid gladder en zachter te maken. Als je last hebt van hardnekkige acne, pigmentvlekken, roodheid in het gezicht, of andere vormen van onvolkomenheden, kan cosmetica met kombucha het huidprobleem behandelen dat je graag zou willen vergeten. Bovendien staat paddenstoelenthee bekend om zijn verhelderende werking op de huid. Als je je eigen kombucha gezichtstonic wilt maken, meng de drank dan met voorgekookt water (1:2) en wrijf je gereinigde gezicht er eenmaal per dag mee in.

Top haar- en huidverzorgingsproducten met kombucha

 • Fresh – een lijn schoonheidsproducten op basis van kombucha
 • OnlyBio – een hele kombucha schoonheidslijn
 • Origins – Ginger Kombucha Skin Balancing Super Tea Mask
 • Dr Ceuracle – Veganistische Kombucha Tea Essence
 • The Youth To The People – Kombucha + 11% AHA Exfoliation Power Toner
 • Elemental Herbology – hoofdhuid scrub

Haarverzorgingsvoordelen van kombucha

Kombucha zorgt ervoor dat het haar buitengewoon glanzend en zijdeachtig wordt. Bovendien bevordert kombucha de haargroei en geneest het hoofdhuidaandoeningen zoals roos. Je kunt de paddenstoelenthee dagelijks drinken of een haarspoeling maken door kombucha en water te combineren (1:1).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *